TÜRK-JAPON BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
REKTÖRÜN MESAJI

REKTÖR

REKTÖRÜN MESAJI

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (TJU) 'ne hoş geldiniz.

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Eski Başbakanı Sayın Shinzo ABE tarafından iki hükümet arasındaki karşılıklı mutabakata dayalı bir anlaşma ile kurulmuştur. TJU’nun misyonu yerel ve küresel sorunların üstesinden gelebilmek adına geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek ve en ileri teknoloji ile endüstri değişiminde öncü ve yenilikçi bir rol üstlenmektir. Eğitim ve fütüristik araştırma programları için disiplinler arası bir ekosistem tasarlamayı ve Türkiye ve Japonya'nın bireysel ve örgütsel düzeyde farklı ancak iç içe geçmiş değer ve ilkelerle simbiyotik ortaklığı yoluyla araştırma mükemmelliği elde etmeyi amaçlamaktayız. Bu iş birliği ile bilimin geleceğini şekillendirecek dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almayı hedeflemekteyiz.

TJU, uluslararası platformda yer almak için eğitim ve araştırmada İngilizce dilini kullanacaktır. Üniversite Konseyi, değerli Japon ve Türk üyelerden oluşmaktadır. Konsey üyelerinin, özellikle de konsey başkanı Sayın Prof. Dr. İsmail Demir’in (Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı) ve konsey başkanı yardımcısı Sayın Kiyoshi ARAKİ'nin (Japonya'nın Eski Ankara Büyükelçisi) yapıcı tutumu ve yakın iş birliği, bu kurumun kurulmasına giden yolu aydınlatmaktadır.

Dünya standartlarında bir üniversite kurmak için; Öncül Bilim & İnovasyonu, Dünya Standartlarında Araştırmacı Geliştirme, Dönüşüme Katılım, Örgütsel Mükemmellik Kültürü Oluşturma, Finansal Sürdürülebilirlik, Dijital Üniversite ve Toplum için Kampüs 5.0 olmak üzere yedi stratejik hedefi göz önünde bulundurduk.
Mevcut aşamada, Türkiye'de ilham ve inovasyonun kalbi olan İstanbul Teknopark’ta bulunmaktayız. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanında büyük bir kampüs alanımız (1.549.047,51 m2) bulunmaktadır. Halen devam etmekte olan ana kampüs planlamamızda değerli Japon ve Türk mimari tasarımlarına sahip binalarımız yer alacaktır. Öncelikli olarak lisansüstü programına başlamayı hedeflediğimiz kampüsteki inşaatın ilk aşaması yakında başlayacaktır. 

Hedefimiz; 2023 yılı sonbaharında yaklaşık olarak on özel araştırmacı ve otuz lisansüstü öğrencisi ve az sayıda teknik ve idari personeli olan lisansüstü programına başlamaktır. Başlangıç olacak disiplinler arası araştırma alanları; Enerji ve Çevre ile Dijital ve Bilişim Teknolojileri olacaktır. Önümüzdeki yıllarda, TJU'nun kapasitesinin önemli ölçüde büyümesi beklenmektedir. Dünyanın dört bir yanından yetenekli Türk, Japon ve diğer uluslararası lisansüstü öğrencilerini ağırlamayı hedeflemekteyiz. Uluslararası üne, yüksek akademik yetkinliklere ve potansiyele sahip araştırmacıları ve öğrencileri rekabetçi bir temelde istihdam edeceğiz. Türk, Japon ve uluslararası araştırmacılar bulunduran, özünde saygı, eşitlik, kapsayıcılık ve yüksek standartlardan oluşan bir üniversite olarak, disiplinler arası son teknoloji araştırmalarının oluşturulması için yönlendirici bir güç olmaya devam edeceğiz.

TJU ailesinin bir parçası olmak, ayrıcalık ve onurdur. Şunu belirtmek isterim ki, TJU, önümüzdeki yıllarda da İstanbul'da ve uluslararası platformda bilim ve teknolojinin merkezi olmaya devam edecektir. Rektör olarak, TJU'nun kurulmasında destek sağlayan ve emeği geçenlere; bu büyüme sürecinde TJU idari yönetim liderine ve TJU rektörlük ofisi ekibine gösterdikleri özveri ve üstün gayretlerinden dolayı özel teşekkürlerimi iletmek isterim.

Prof. Dr. Bekir Sami YILBAŞ

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü