TÜRK-JAPON BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ GENEL SEKRETERİ
Prof. Dr. Mehmet SUNAR

GENEL SEKRETERLİK
GENEL SEKRETER

Prof. Dr. Mehmet SUNAR

GENEL SEKRETER

Doğum Tarihi: 6 Ekim, 1961

Şu Anki Pozisyonu: Profesör, Makine Mühendisliği / Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Araştırma Alanları: Sistem Dinamiği, Titreşim ve Kontrol, Zeki ve Auxetic Yapılar, Kompozitler, Makine Tasarımı ve Optimizasyon, SEY.

Dr. Sunar Lisans, Y. Lisans ve Doktora derecelerini sırasıyla İstanbul Teknik, ABD’nin The Pennsylvania State ve Purdue Üniversite’leri Makine Mühendisliği bölümlerinden 1983, 1989 ve 1993 yıllarında aldı.

1987 ve 1988 yıllarında The Pennsylvania State Üniversitesi’nin endüstriyel işletmesinde profesyonel bir mühendise yardımcı olarak çalıştı. Sonrasında, 1989-1993 arası doktora çalışmaları esnasında, Purdue Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde araştırma görevlisi olarak görev yaptı. Aynı zamanda, ABD’nin United Technologies-Carrier firmasının İndianapolis işletmesinde bir buçuk yıl tasarım danışmanı olarak çalıştı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Merkezi Ankara’da 1993-1994 yılları arasında bir yıl hizmette bulunduktan sonra 1994 yılında Suudi Arabistan’ın Kral Fahd Petrol ve Maden Üniversitesi (KFUPM) Makine Mühendisliği bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak 1994’de çalışmaya başladı. KFUPM-Makine Mühendisliği bölümünde 2018 yılına kadar Dr. Öğretim Üyesi ve Doçent olarak çalıştı. Daha sonra 2018 yılında yeni kurulmuş olan Ankara Yıldırım Beyazit Üniversitesi (AYBÜ) Makine Mühendisliği bölümüne Profesör olarak katıldı. Eş zamanlı olarak 2018 ve 2020 yılları arasında TUSAŞ bünyesinde Merkezi Mühendislik Genel Müdür Yardımcılığı kısmında Yapısal Mühendislik Müdürü olarak vazife yaptı. Şu anda AYBÜ Makine Mühendisliği bölümünde Profesör olarak çalışmasına devam etmektedir.

Dr. Sunar ülke çapında yapılan bilimsel bir sınavın sonucu olarak 1984 yılında ABD’de Y. Lisans eğitimi almak üzere Türkiye Cumhuriyeti bursu kazandı. Bu burs daha sonra Doktora eğitimine uzatıldı. Y. Lisans ve Doktora tez çalışmaları sırasıyla yapısal optimizasyon ve piezoelektrik malzemelerle zeki yapılar konularını içine aldı. ABD’nin United Technologies-Carrier firmasında bir ev şofbeninin yeniden tasarımı ile yapısal-termal analizi konularında yaptığı çalışmalarından dolayı kendisine “Recognition of Excellence” plaketi verildi. KFUPM’de kaldığı süre boyunca eğitime ve danışmanlığa katkılarından dolayı 2001 ve 2013 yıllarında iki kere “Distinguished Teaching & Advising Awards” ödülleri aldı. Kral A.Aziz Bilim ve Teknoloji Şehri (KACST) tarafından desteklenen “Developing a Technique for Blade Vibration Measurements in Turbomachinery & Jet Engines” projesi 2006’da gümüş madalya almaya hak kazandı. Dr. Sunar uluslararası prestijli dergilerde ve konferanslarda 70 üzeri makale ve bildiri yayımladı. Google Scholar kaydıyla en çok atıf alan makaleleri şunlar oldu: 1) ASME Applied Mechanics Reviews“Piezoelectricity and its Use in Disturbance Sensing and Control of Flexible Structures: A Survey” (1994), 647 atıf, 2) Mechanical Systems and Signal Processing“Vibration Analysis of Rotating Machinery using Time-Frequency Analysis and Wavelet Techniques” (2011), 329 atıf, 3) AIAA Journal“Analysis of Thermopiezoelectric Sensors and Actuators in Advanced Intelligent Structures” (1993), 222 atıf. Dünyanın en büyük şirketlerinden olan SAUDI ARAMCO, KACST, Suudi Arabistan Ana Endüstrileri Şirketi (SABIC) ve KFUPM tarafından desteklenen toplamda bütçeleri bir milyon ABD dolarını geçen projelerde yönetici ve araştırmacı olarak çalıştı. KFUPM’de bulunduğu sırada etraftaki SAUDI ARAMCO, SABIC ve SCECO (Suudi Arabistan Elektrik Şirketi) gibi endüstrilere haftalık kısa dersler verdi. KFUPM’de 1 Doktora ve 7 Y. Lisans öğrencisine, AYBÜ’de ise 1 Y. Lisans öğrencisine danışmanlık yaptı. AYBÜ’de şu anda 2 Doktora ve 5 Y. Lisans öğrencisine piezoelektrik, kontrol, tasarım optimizasyonu ve auxetic yapılar konularında danışmanlık yapmaktadır.