100yil.png
23.06.2022
Geri Dön

TJU REKTÖRÜ PROF. DR. BEKİR SAMİ YILBAŞ'IN TOKYO TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ'NÜ ZİYARETİ

2-3 Haziran tarihlerinde Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (TJU) Rektörü Prof. Dr. Bekir Sami YILBAŞ ve heyeti Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nü (Tokyo Institute of Technology) ziyaret etti.

Fotoğraftaki Kişiler: Rektör YILBAŞ (sağdan altıncı), Japonya Ankara Büyükelçiliği Elçi-Müsteşar Takaaki IWASA (sağ baştaki), Profesör SAKAGUCHI (sağdan yedinci)

İlk gün, Tokyo'nun eteklerinde bulunan Suzukakedai Kampüsü ziyaret edildi. Yardımcı Direktör Yoichi Oshima tarafından Tokyo Tech Açık İnovasyon Platformu ile Endüstri İrtibatı ve Ortak Araştırma Yönetimi hakkında brifing yapıldıktan sonra heyet, merkezin direktörü Ryoji Kanno(Tokyo Tech Yenilikçi Araştırma Enstitüsü'nde Enstitü Profesörü) önderliğinde Tam Katı Hal Batarya Araştırma Merkezi’ni ziyaret etti. Malzeme ve teknolojilere, endüstri - akademi - hükümet işbirliklerine odaklanan Tam Katı Hal Batarya Araştırma Merkezi, Nisan 2021 'de kuruldu. Merkez, madde kimyası, katı hal kimyası ve elektrokimya alanlarında araştırmalarda öncü bir rol üstlenmeyi amaçlamaktadır. Temelden katı hal pillerinin toplumsal olarak uygulanmasına kadar her şeyi kapsamaktadır.

Ziyaretçiler, sismik izolatörü görmek için Yenilikçi Araştırma Enstitüsü Malzeme ve Yapılar Laboratuvarı Yardımcı Doçenti Daiki Sato'nun ortak araştırmacısı olan Yardımcı Doçent Aleksey Vadimovich Shegay tarafından 20 katlı J2 Binası'na getirildi.

TJU'nun 2023 yılında önde gelen araştırmacılar ve lisansüstü öğrencilerle araştırma odaklı bir üniversite olarak faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Bu sebeple, ziyaretçiler bağımsız bir lisansüstü okulu olarak 40 yıldan fazla süredir hizmet veren Tokyo Tech'in Disiplinler arası Fen ve Mühendislik Yüksekokulu Dekanı Profesör Yoshihiro Miyake ile görüş alışverişinde bulunup benzersiz Japon lisansüstü okulunun deneyimleri hakkında bilgi edinmek adına soru sormakta hevesliydiler.

Profesör Hiroaki Yamanaka (Mimarlık ve Yapı Mühendisliği Bölümü, Çevre ve Toplum Yüksekokulu), İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi -en iyi Türk üniversiteleri-  ayrıca Tokyo Üniversitesi ve Tokyo Tech ile birlikte yer aldığı “Enerji ve Kentsel Sistemler için Dayanıklılık Mühendisliği üzerine Japonya– Türkiye Ortak Eğitim Programı” ndan da bahsetti. Prof. Yamanaka, Japonya ile Türkiye arasında sismik mühendislik üzerine uzaktan dersler ve Türkiye ile birlikte sismik aktivite ile ilgili bir proje yapılması gibi güncel konulara da değindi. Ayrıca, ziyaretçiler ve Prof. Yamanaka görüş alışverişinde bulundular.

Ziyaretçiler, ikinci gün Tokyo Tech Başkanı Kazuya Masu, Provost ve Strateji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Isao Satoh ve Uluslararası İlişkiler Başkan Yardımcısı Nobuhiro Hayashi ile Okayama Kampüsü'nde bir araya geldiler. Başkan Masu Tokyo Tech'e kısa bir bilgi verdi ve Rektör Yılbaş, TJU ve Tokyo Tech arasındaki uluslararası iş birliğini dört gözle beklediğini belirtti. Rektör Yılbaş umutlu olduğunu belirterek dünya standartlarında gelişmiş bir araştırma kurumu olması beklenen bir üniversiteye başkanlık etme konusundaki kararlılığını dile getirdi. Toplantı sonunda iki başkan karşılıklı hediye takdiminde bulundular. Ardından grup, ahşap güverte alanına geçti ve Tokyo Teknoloji Akademisi Süper Akıllı Toplum Direktörü Profesör Kei Sakaguchi tarafından gerçekleştirilen 5G araştırmalarının bir gösterisini izledi. Gösteriye Türkiye'den iki Tokyo Tech uluslararası öğrencisi de katıldı. Tokyo Tech Küresel Bilimsel Bilgi ve Bilgi İşlem Merkezi'nden (İleri Bilgi İşlem Araştırma Bölümü) Profesör Toshio Endo, Tokyo Tech'in süper bilgisayarı TSUBAME 3.0 hakkında bilgi verdikten sonra grup makine odasını ziyaret etti. Öğle yemeğinden sonra ziyaretçiler, Provost Isao Satoh, Profesör Kotaro Inoue (Dekan, Mühendislik Fakültesi) ve Profesör Naoto Sekimura (Tokyo Üniversitesi Mühendislik Yüksekokulu) ile görüş alışverişinde bulundular. Böylelikle iki günlük yoğun turları sona erdi.

Rektör YILBAŞ (Soldaki), Rektör MASU (Sağdaki)

Haber kaynağı için tıklayınız. (JPN )
Haber kaynağı için tıklayınız. (ENG )