TÜRK-JAPON BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

Prof. Dr. Bekir Sami YILBAŞ

TJU Rektör

Prof. Dr. Bekir Sami YILBAŞ

Prof. Dr. Bekir Sami Yılbaş, 19 Kasım 2021 tarihinden beri Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin rektörü olarak görev yapmaktadır.

Lisans, yüksek lisans, doktora derecelerini Birmingham Üniversitesi (İngiltere) 'nden, profesörlük unvanını ise Glasgow Üniversitesi (İngiltere)’nden almıştır. Uluslararası üne sahip dergilerde 900 'den fazla makalesi yayımlanmış ve uluslararası konferans ile sempozyumlarda 120 bildiri sunmuş, açılış konuşmaları yapmıştır.
Elsevier ve Springer yayıncıları tarafından basılan 12 bilimsel kitabın yazarıdır ve 21 ABD patentine sahiptir.

Akademik araştırma çalışması, dünyanın dört bir yanındaki çeşitli üniversiteler ve diğer bilimsel kuruluşlar tarafından büyük takdir toplamıştır. H-indeksi 57'dir (Google Akademik) ve çalışmaları yıllar içinde 17.251 atıf almıştır.

Halen birçok endüstriyel projede görev almakta ve projeleri yürütmektedir. Prof. Yılbaş, Birmingham Üniversitesi (İngiltere), Glasgow Üniversitesi (İngiltere), Erciyes Üniversitesi (Türkiye), Gazi Üniversitesi (Türkiye), Kral Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi (KFUPM), Kore İleri Teknoloji Enstitüsü (Kore), Sheffield Üniversitesi (İngiltere), Ontario Tech. Üniversitesi (Kanada) ve MIT (ABD) gibi çeşitli üniversitelerde çalışmıştır.

Kral Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi'nde “Üniversite Seçkin Profesörü” olarak görev yapmıştır. Ayrıca bilimsel katkılarından dolayı yıllar içinde pek çok ödül almıştır.

Polonya Dünya Metal Akademisi tarafından Profesör Fryderyk Staub Altın Baykuş Ödülü ve Suudi Arabistan'daki Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri tarafından verilen Almarai'nin Seçkin Akademik Ödülü sahibidir.

2022 yılına kadar King Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi'nde lazer laboratuvarının kurucusu olup yöneticiliğini üstlenmiştir. Makine Mühendisliği, özellikle Termofluid Bilimler, Enerji ve Malzemeler alanlarında lisans ve yüksek lisans düzeyinde çeşitli dersler vermiştir. SABIC (Saudi Basic Industry), SEC (Saudi Electric Company) ve Aramco'da (Saudi Arabian Oil Company) proje yöneticisi/danışmanı olarak çalışmıştır.

Uzun yıllar KACARE'de (Kral Abdullah Atomik ve Yenilenebilir Enerji Şehri) araştırmacı ve danışman olarak görev yapmıştır.